Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekana tilapia

Składniki:

  • filety z tilapii lub pangi
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z 3 cytryn
  • 10 opieczonych kromek chleba tostowego
  • ½ łyżeczki musztardy w proszku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 5 posiekanych drobno cebulek szalotka
  • 10 osączonych, posiekanych marynowanych pieczarek
  • 1 szklanka esencjonalnego buliony drobiowego
  • 10 pokrojonych w kostkę paluszków (pałeczek) krabowych
  • 1 szklanka roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko jaja
  • ½ szklanki śmietany kremówki
  • ¼ szklanki tartego sera parmezan
  • ¼ szklanki tartej bułki

Sposób przyrządzenia:
Rozmrożone filety z tilapii umyć, dokładnie osuszyć. Z opieczonych w tosterze lub piekarniku kromek chleba tostowego obkroić skórkę, miąższ pokroić w kostkę.  Duże naczynie żaroodporne wyłożyć folią, folię wysmarować masłem. Filety rybne skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę filetów. W misce wymieszać pokrojone paluszki krabowe, kostki chleba, koperek, posiekaną szalotkę i pieczarki. Dodać ½ szklanki roztopionego masła, 2 zmiksowane jajka i bulion drobiowy w takiej ilości aby kostki chleba były nim i masłem nasączone, a nie rozmoczone, delikatnie jeszcze raz wymieszać. Mieszankę tą rozłożyć na warstwie filetów. Całość pokrywamy resztą filetów z ryby. Naczynie przykrywamy (folią jeśli nie ma pokrywy) Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C i zapiekamy w nim danie przez 15 minut. W międzyczasie ubijamy żółtko z dodatkiem soli, stopniowo dodajemy 2 łyżki rozpuszczonego masła i 2 łyżki soku cytrynowego. Wyjmujemy naczynie z piekarnika, cała powierzchnię smarujemy mieszanką żółtka z dodatkami i posypujemy tartym serem wymieszanym z tartą bułką. Ponownie wstawiamy naczynie do piekarnika i zapiekamy aż się pięknie zarumieni. Zapiekanką ostrożnie wyjmujemy na półmisek, pozwalamy aby „odpoczęła” przez 15 minut i podajemy. Polecam, pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *