Składniki:
- filety z tilapii lub pangi
- sól, pieprz do smaku
- sok z 3 cytryn
- 10 opieczonych kromek chleba tostowego
- ½ łyżeczki musztardy w proszku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 5 posiekanych drobno cebulek szalotka
- 10 osączonych, posiekanych marynowanych pieczarek
- 1 szklanka esencjonalnego buliony drobiowego
- 10 pokrojonych w kostkę paluszków (pałeczek) krabowych
- 1 szklanka roztopionego masła
- 2 jajka
- 1 żółtko jaja
- ½ szklanki śmietany kremówki
- ¼ szklanki tartego sera parmezan
- ¼ szklanki tartej bułki
Sposób przyrządzenia:
Rozmrożone filety z tilapii umyć, dokładnie osuszyć. Z opieczonych w tosterze lub piekarniku kromek chleba tostowego obkroić skórkę, miąższ pokroić w kostkę. Duże naczynie żaroodporne wyłożyć folią, folię wysmarować masłem. Filety rybne skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę filetów. W misce wymieszać pokrojone paluszki krabowe, kostki chleba, koperek, posiekaną szalotkę i pieczarki. Dodać ½ szklanki roztopionego masła, 2 zmiksowane jajka i bulion drobiowy w takiej ilości aby kostki chleba były nim i masłem nasączone, a nie rozmoczone, delikatnie jeszcze raz wymieszać. Mieszankę tą rozłożyć na warstwie filetów. Całość pokrywamy resztą filetów z ryby. Naczynie przykrywamy (folią jeśli nie ma pokrywy) Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C i zapiekamy w nim danie przez 15 minut. W międzyczasie ubijamy żółtko z dodatkiem soli, stopniowo dodajemy 2 łyżki rozpuszczonego masła i 2 łyżki soku cytrynowego. Wyjmujemy naczynie z piekarnika, cała powierzchnię smarujemy mieszanką żółtka z dodatkami i posypujemy tartym serem wymieszanym z tartą bułką. Ponownie wstawiamy naczynie do piekarnika i zapiekamy aż się pięknie zarumieni. Zapiekanką ostrożnie wyjmujemy na półmisek, pozwalamy aby „odpoczęła” przez 15 minut i podajemy. Polecam, pychota.