Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowina w sosie imbirowym

 

Składniki:

  • ½ kg wołowiny
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • 2 cebule
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 śliwki suszone
  • imbir
  • czosnek
  • papryka
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso pokroić w kostkę po czym posypać je imbirem, solą, pieprzem, papryką oraz posiekanym czosnkiem.
    Całość dokładnie wymieszać po czym obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z posiekaną cebulą.
    Wówczas podlać mięso wodą i dusić pod przykryciem.
    Pod koniec duszenia gdy mięso będzie już prawie miękkie dodać jeszcze koncentrat pomidorowy oraz wydrylowane śliwki.
    Na sam koniec dodać jeszcze mąką wymieszaną z odrobiną wody.
    Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
    Dusić jeszcze kilka minut do zgęstnienia sosu.

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *