Składniki:
- ½ kg wołowiny
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki
- 2 cebule
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 4 śliwki suszone
- imbir
- czosnek
- papryka
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Mięso pokroić w kostkę po czym posypać je imbirem, solą, pieprzem, papryką oraz posiekanym czosnkiem.
Całość dokładnie wymieszać po czym obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z posiekaną cebulą.
Wówczas podlać mięso wodą i dusić pod przykryciem.
Pod koniec duszenia gdy mięso będzie już prawie miękkie dodać jeszcze koncentrat pomidorowy oraz wydrylowane śliwki.
Na sam koniec dodać jeszcze mąką wymieszaną z odrobiną wody.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Dusić jeszcze kilka minut do zgęstnienia sosu.
Liczba porcji: 5