Składniki:
- ½ kurczaka
- 2 szklanki mleka
- 2 żółtka
- łyżka margaryny
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- ½ selera
- 40 dkg cebuli
- 4 łyżki ryżu
- natka pietruszki
- przyprawy
Sposób przyrządzenia:
Przygotowanie wywaru : dwie ćwiartki kurczaka gotować pod przykryciem co najmniej pół godziny . Warzywa dodać do drobiowego wywary i gotować do miękkości. Odcedzić .
Przygotowanie zupy : cebule drobno posiekać , podsmażyć na margarynie , zalać mlekiem i gotować na wolnym ogniu aż zmięknie . Zmiksować . Ryż zalać wywarem z drobiu , ugotować i połączyć z cebulą .gotować przez chwilę razem , wymieszać z żółtkami i posiekaną natką. Doprawić do smaku.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Anna Muchowska