Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wieprzowe szaszłyki na ostro

Baza najlepszych przepisów na potrawy z grilla. Tym razem wieprzowe szaszłyki na ostro. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz:   mięsa wieprzowego, cebulek, czerwonej papryki, czosnku i oliwy z oliwek. 
 

Składniki:

  • ½ kg mięsa wieprzowego
  • kilka małych cebulek
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 szkl oliwy z oliwek 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 łyżka mielonego chilli 
  • 2 łyżki kolendry
  • 1 łyżka tequili
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
    Cebulki, jeśli mamy naprawdę małe można pozostawić w całości, natomiast większe przekroić na połówki.
    Paprykę przekroić na pół, wydrążyć z niej gniazdo nasienne i pokroić w kostkę.
    Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek.
    Dodać do niej obrany czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano, kmin, chilii i kolendrę.
    Wlać jeszcze odrobinę tequili oraz dodać szczyptę soli.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso, które wstawić do lodówki na 1 godzinę.
    Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki i nadziewać go na patyczki od szaszłyków.
    Szaszłyki mogą być przygotowane z samego mięsa lub przeplatanie cebulkami i papryką. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *