Baza najlepszych przepisów na potrawy z grilla. Tym razem wieprzowe szaszłyki na ostro. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: mięsa wieprzowego, cebulek, czerwonej papryki, czosnku i oliwy z oliwek.
Składniki:
- ½ kg mięsa wieprzowego
- kilka małych cebulek
- 1 czerwona papryka
- 1/2 szkl oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 1 łyżka mielonego chilli
- 2 łyżki kolendry
- 1 łyżka tequili
- sól
Sposób wykonania:
-
Mięso dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.Cebulki, jeśli mamy naprawdę małe można pozostawić w całości, natomiast większe przekroić na połówki.Paprykę przekroić na pół, wydrążyć z niej gniazdo nasienne i pokroić w kostkę.Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek.Dodać do niej obrany czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano, kmin, chilii i kolendrę.Wlać jeszcze odrobinę tequili oraz dodać szczyptę soli.Całość dokładnie wymieszać.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso, które wstawić do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki i nadziewać go na patyczki od szaszłyków.Szaszłyki mogą być przygotowane z samego mięsa lub przeplatanie cebulkami i papryką.
Liczba porcji: 4