Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka z kurczaka Judyty

Chcesz zaskoczyć swoich przyjaciół? Przygotuj im soczyste udka z kurczaka. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: udek z kurczaka, piwa, cebuli, czosnku oraz tymianku.   
 

Składniki:

  • 500 g udek z kurczaka
  • 2 cebule 
  • 1 łyżka masła
  • 2 szkl ciemnego piwa
  • 4 ząbki czosnku 
  • 2 liście laurowe
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz 

Sposób wykonania:

  1. Udka z kurczaka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Obrane cebulę posiekać w piórka a czosnek przecisnąć przez praskę. 
    Dodać liście laurowe, tymianek oraz słodką paprykę.
    Całość zalać piwem i doprawić do smaku solą ora pieprzem.
    Do powstałej marynaty włożyć mięso.
    Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
    Po tym czasie wyjąć udka z lodówki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
    Piec około 35 minut, aż kurczak ładnie się zarumieni. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *