Pobudź swój apetyty i przygotuj znakomity przepis na tapenadę z zielonych oliwek. Przepis zawiera: zielone oliwki, czosnek, kapary, sok z cytryny.
Składniki:
- 100 g zielonych oliwek
- 1 łyżeczka kaparów
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- kilka listków natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Oliwki odsączyć z zalewy.Wrzucić je do blendera.Dodać kapary oraz obrane ząbki czosnku.Razem zmiksować.Wówczas dodać jeszcze natkę pietruszki, sok z cytryny i oliwę z oliwek.Ponownie zmiksować na gładką, jednolitą pastę.Na koniec doprawić jeszcze do smaku pieprzem.Jeśli pasta wyjedzie za gęsta dodać jeszcze odrobinę oliwy z oliwek.
Liczba porcji: 4