Odkryj najlepszy zbiór przepisów. Tym razem gorąco polecamy tapenadę przepisu Danuty. Do jej wykonania potrzebujesz: zielonych oliwek, kaparów, czosnku i oliwy z oliwek.
Składniki:
- 1 szkl zielonych oliwek
- 1 łyżeczka kaparów
- 2 ząbki czosnku
- 1 gałązka natki pietruszki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- pieprz
- sól
Sposób wykonania:
-
Do blendera wrzucić odsączone z zalewy oliwki.Dodać kapary, natkę pietruszki oraz obrane ząbki czosnku.Polać całość oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny.Dodać jeszcze sól i pieprz do smaku.Całość dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej, jednolite pasty.Gotową przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby wszystkie smaki się ze sobą przegryzły.
Liczba porcji: 4