Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szrlotka cioci Zosi

 

Składniki:

    • 1 budyń o smaku waniliowym
    • 1 cukier waniliowy
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 25 dag margaryny
    • 1 szklanka cukru
    • 3 szklanki mąki
    • 1 kg. jabłek
    • 3 jajka

Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać do miski. Dodać margarynę i 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz żółtka. Z podanych składników wyrobić ciasto. Blachę wysmarować tłuszczem. Rozłożyć 3/4 ciasta (resztę zostawić na kruszonkę) Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, budyń w proszku i dokładnie wymieszać. Na warstwie ciasta rozłożyć pokrojone jabłka, następnie ubitą pianę. Wierzch posypać resztą ciasta. Piec 45 min. na blasze posmarowanej tłuszczem. Do części ciasta na kruszonkę można dodać kakao. Smacznego! Przepis nadesłała Wioletta

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *