Składniki:
-
- 1 budyń o smaku waniliowym
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 dag margaryny
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mąki
- 1 kg. jabłek
- 3 jajka
Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać do miski. Dodać margarynę i 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz żółtka. Z podanych składników wyrobić ciasto. Blachę wysmarować tłuszczem. Rozłożyć 3/4 ciasta (resztę zostawić na kruszonkę) Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, budyń w proszku i dokładnie wymieszać. Na warstwie ciasta rozłożyć pokrojone jabłka, następnie ubitą pianę. Wierzch posypać resztą ciasta. Piec 45 min. na blasze posmarowanej tłuszczem. Do części ciasta na kruszonkę można dodać kakao. Smacznego! Przepis nadesłała Wioletta