Dla miłośników szparagów. Zbiór znakomitych przepisów. Szparagi w szynce z sezamem to nasza dzisiejsza propozycja. Lista zakupów: szparagi, szynka, sezam, miód i oliwa z oliwek.
Składniki:
- ½ kg szparagów
- kilka plasterków szynki parmeńskiej
- 1 łyżka ziarna sezamowego
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 2 cytryny
- 200 ml oliwy z oliwek
- 4 łyżki miodu
- sól
Sposób wykonania:
-
Szparagi dokładnie oczyścić, odcinając zdrewniałe końce.Następnie obgotować je w osolonej wodzie.Gotowe odcedzić i osuszyć na papierowym ręczniku.Każdy szparagi owinąć plasterkiem szynki.Natomiast sok wyciśnięty z cytryny wymieszać z oliwą z oliwek oraz miodem.Dodać sezam oraz sól do smaku.Całość dokładnie wymieszać.Powstałym sosem zalać szparagi.Tak przygotowane wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i zapiekać około 15 minut.
Liczba porcji: 4