Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szparagi w szynce z sezamem

Dla miłośników szparagów. Zbiór znakomitych przepisów. Szparagi w szynce z sezamem to nasza dzisiejsza propozycja. Lista zakupów: szparagi, szynka, sezam, miód i oliwa z oliwek. 
 

Składniki:

  • ½ kg szparagów
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej 
  • 1 łyżka ziarna sezamowego
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 2 cytryny
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • 4 łyżki miodu
  • sól
 

Sposób wykonania:

  1. Szparagi dokładnie oczyścić, odcinając zdrewniałe końce.
    Następnie obgotować je w osolonej wodzie.
    Gotowe odcedzić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Każdy szparagi  owinąć plasterkiem szynki.
    Natomiast sok wyciśnięty z cytryny wymieszać z oliwą z oliwek oraz miodem.
    Dodać sezam oraz sól do smaku.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Powstałym sosem zalać szparagi.
    Tak przygotowane wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i zapiekać około 15 minut.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *