Sezon grillowy w pełni, więc nie może zabraknąć przepisu na smakowite szaszłyki z kurczaka i papryki. Pozostałe składniki przepisu: oliwa z oliwek, tymianek, rozmaryn i czosnek.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
- 1 ząbek czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki rozmarynu
Sposób wykonania:
-
Paprykę umyć i przekroić wzdłuż na pół.Wydrążyć z niej gniazda nasienne a resztę pokroić w kostkę.Pierś z kurczaka oczyścić i również pokroić w kostkę.Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek.Dodać do niej rozmaryn, tymianek i gałkę muszkatołową.Wymieszać i dodać jeszcze posiekany czosnek oraz ostra paprykę.Ponownie wymieszać i do powstałej marynaty włożyć mięso.odstawić na co najmniej 1 godzinę.Po tym czasie nadziewać mięso na przemian z papryką na patyczki od szaszłyków.Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
Liczba porcji: 4