Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyki z kurczaka i papryki Uli

Sezon grillowy w pełni, więc nie może zabraknąć przepisu na smakowite szaszłyki z kurczaka i papryki. Pozostałe składniki przepisu: oliwa z oliwek, tymianek, rozmaryn i czosnek. 
 

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka 
  • 1 czerwona papryka 
  • 100 ml oliwy z oliwek 
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki rozmarynu

Sposób wykonania:

  1. Paprykę umyć i przekroić wzdłuż na pół.
    Wydrążyć z niej gniazda nasienne a resztę pokroić w kostkę.
    Pierś z kurczaka oczyścić i również pokroić w kostkę.
    Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek.
    Dodać do niej rozmaryn, tymianek i gałkę muszkatołową.
    Wymieszać i dodać jeszcze posiekany czosnek oraz ostra paprykę.
    Ponownie wymieszać i do powstałej marynaty włożyć mięso.
    odstawić na co najmniej 1 godzinę.
    Po tym czasie nadziewać mięso na przemian z papryką na patyczki od szaszłyków.
    Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *