A teraz przepis na kawałek dobrego mięsa. Czyli pomysł na szaszłyki z indyka. Aby je przygotować potrzebujesz: piersi z indyka, jogurtu, soku z limonki i natki pietruszki.
Składniki:
- 1 pierś z indyka
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki soku z limonki
- 150 ml jogurtu
- ½ łyżeczki imbiru
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Piersi z indyka dokładnie oczyścić i pokroić w kostkę.Następnie przygotowujemy marynatę.Do miseczki przelać jogurt naturalny.Dodać do niego sok z limonki i dokładnie wymieszać.Wówczas obrany czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do marynaty.Wrzucić jeszcze imbir i gałkę muszkatołową.Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Do powstałej marynaty włożyć mięso.Marynować przez kilka godzin.Po tym czasie odsączyć mięso z marynaty i nabijać na patyczki od szaszłyków.Kłaść je na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.Gotowe szaszłyki przed podaniem posypać dużą ilością posiekanej natki pietruszki.
Liczba porcji: 4