Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyki z indyka Natalii

A teraz przepis na kawałek dobrego mięsa. Czyli pomysł na szaszłyki z indyka. Aby je przygotować potrzebujesz: piersi z indyka, jogurtu, soku z limonki i natki pietruszki. 
 

Składniki:

  • 1 pierś z indyka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 150 ml jogurtu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Piersi z indyka dokładnie oczyścić i pokroić w kostkę.
    Następnie przygotowujemy marynatę.
    Do miseczki przelać jogurt naturalny.
    Dodać do niego sok z limonki i dokładnie wymieszać.
    Wówczas obrany czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do marynaty.
    Wrzucić jeszcze imbir i gałkę muszkatołową.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Do powstałej marynaty włożyć mięso.
    Marynować przez kilka godzin.
    Po tym czasie odsączyć mięso z marynaty i nabijać na patyczki od szaszłyków.
    Kłaść je na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
    Gotowe szaszłyki przed podaniem posypać dużą ilością posiekanej natki pietruszki.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *