Składniki:
- 2 szkl. mąki
- 2/3 kostki masła
- ½ szkl. cukru pudru
- 1 op. cukru waniliowego
- żółtko
- wysmażony mus jabłkowy
- filiżanka rodzynek
- 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
- cukier do posypania
- 2 łyżki tartej bułki
- tłuszcz do formy
Sposób wykonania:
- Tłuszcz posiekać razem z mąką po czym dodać żółtko, cukier puder, cukier waniliowy.
Całość dokładnie wyrobić po czym owinąć ciasto w folię aluminiowa i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy wysmarowanej tłuszczem.
Resztki ciasta zachować.
Nakłuć ciasto w kilku miejscach widelcem iw stawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec aż lekko się zarumieni.
Podpieczone ciasto posypać bułką tartą po czym rozsmarować na nim jabłka wymieszane z rodzynkami i skórką pomarańczową.
Wierzch posypać resztą pokruszonego ciasta.
Wstawić ponownie do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 20 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.