Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szarlotka z rodzynkami i skórką pomarańczową

Składniki:

  • 2 szkl. mąki
  • 2/3 kostki masła
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • żółtko
  • wysmażony mus jabłkowy
  • filiżanka rodzynek
  • 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
  • cukier do posypania
  • 2 łyżki tartej bułki
  • tłuszcz do formy

Sposób wykonania:

  1. Tłuszcz posiekać razem z mąką po czym dodać żółtko, cukier puder, cukier waniliowy.
    Całość dokładnie wyrobić po czym owinąć ciasto w folię aluminiowa i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
    Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy wysmarowanej tłuszczem.
    Resztki ciasta zachować.
    Nakłuć ciasto w kilku miejscach widelcem iw stawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec aż lekko się zarumieni.
    Podpieczone ciasto posypać bułką tartą po czym rozsmarować na nim jabłka wymieszane z rodzynkami i skórką pomarańczową.
    Wierzch posypać resztą pokruszonego ciasta.
    Wstawić ponownie do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 20 minut.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *