Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szarlotka cioci Krysi

Ciasto:

  • 400 g mąki
  • 150 g cukru
  • 4 żółtka
  • 6 łyżek oleju
  • Szczypta soli
  • masło
  • bułka tarta

    Wierzch:

  • 1 kg jabłek
  • sok z cytryny
  • 250 g bakalii
  • 100 g brązowego cukru
  • ¼ łyżeczki mielonego cynamon
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

    Sposób wykonania:

    1. Do maki wbić żółtka, dodać szczyptę soli oraz cukier,
      Całość zagnieść w trakcie dolewając stopniowo olej.
      Gotowe ciasto zawinąć w folie aluminiowa i wstawić do lodówki.
      W miedzy czasie obrane jabłka pokroić w plasterki , które skropić sokiem z cytryny.
      Następnie orzechy przekroić a połówki, morele, figi i rodzynki sparzyć wrzątkiem i również pokroić a daktyle przekroić wzdłuż na pół.
      Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i układać na nim warstwami, jabłka oraz bakalie.
      Całość posypać brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem oraz gałką muszkatołową.
      Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut.
  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *