Składniki:
• 5 jajek
• 2 szklanki cukru pudru
• 2 szklanki mąki
• 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
• wanilia
• 0.5 kostki masła
• 1 kg jabłek
• 1 szklanka mleka
Sposób przyrządzenia:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i mlekiem. Do masy dodać roztopione i ostudzone masło oraz pianę ubitą z białek. Jabłka (najlepiej antonówki), obrać, pokrajać w plasterki, obsypać cukrem, mąką i wrzucić do ciasta. Wysmarować masłem i wysypać tartą bułką blachę, włożyć w nią ciasto. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 1 godziny.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier
2 comments for “Szarlotka biszkoptowa”