Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Syrop Babuni

Powoli zaczynamy zapominać o przepisach naszych mam i babci, które są w zasięgu naszych rąk. Syrop sosnowy był kiedyś nieodzownym elementem domowej spiżarni, jako lekarstwo na kaszel, zaprawkę do alkoholu, dodatek do wypieków i deserów. Pragnę przypomnieć ten prosty przepis.

W połowie maja zrywamy młode pędy sosny, muszą być złocisto brązowe i lepkie w dotyku od żywicy. Pędy układamy ciasno w słoju, przesypując co jakiś czas cukrem. Słój stawiamy na oknie i czekamy aż słońce zamieni cukier w syrop.

syrop22om.jpg

 W ten sposób powstały syrop cedzimy przez gazę do butelki ze szczelnym zamknięciem, przechowujemy w ciemnym chłodnym miejscu.

syrop30px.jpg

Pamiętajmy żeby przy zrywaniu pędów w lesie robić to z rozwagą nie ogołoćmy drzewa do reszty.

2 comments for “Syrop Babuni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *