Kolejna świąteczna wariacja na temat faszerowanych jaj. Tym razem faszerowane jajka pomysłu Marty. Lista zakupów: jajka, masło, tuńczyk, majonez.
Składniki:
- 6 jajek
- 1 puszka tuńczyka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka majonezu
- szczypta kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- sól
- pieprz
- żurawina do dekoracji
Sposób wykonania:
-
Jajka ugotować na tardo.Do wody można dodać szczyptę soli wtedy lepiej się obiorą ze skorupek.Gotowe obrać i przekroić wzdłuż na pół.Delikatnie wydrążyć żółtka.Rozetrzeć je widelcem.Tuńczyka odsączyć z zalewy i rozdrobnić go.Wrzucić do żółtek razem z miękkim masłem.Dodać jeszcze majonez kurkumę, słodką i ostrą paprykę.Całość dokładnie wymieszać a najlepiej zmiksować, aby masa była gładka.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałym farszem wypełnić białka jajek.Ułożyć je na półmisku i udekorować żurawiną.
Liczba porcji: 6