Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Suszone marynowane śliwki

Dziś przepis na aromatyczne śliwki, idealne na przekąskę. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: suszonych śliwek, goździków, cynamonu, cytryny. 
 

Składniki:

  • 300 g suszonych śliwek 
  • 300 ml wody
  • 7 łyżeczek herbaty earl grey
  • 250 g cukru
  • 250 ml octu czerwonego
  • 1/2 cytryny
  • 7 szt goździków
  • 3 szt ziela angielskiego
  • 3 cm kora cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta kardamonu
 

Sposób wykonania:

  1. Herbatę zalać wrzątkiem.
    Odstawić na 5 minut pod przykryciem, aby się zaparzyła.
    Wówczas napar przecedzić i zalać nim śliwki.
    Odstawić pod przykryciem na 12 godzin.
    Po tym czasie do rondelka wlać wino, ocet czerwony i sok z cytryny.
    Dodać goździki, ziele angielskie, cynamon, gałkę muszkatołowa i kardamon.
    Całość zagotować na małym ogniu. 
    Następnie śliwki zagotować razem z herbatą po czym połączyć z winem z przyprawami.
    Całość wymieszać.
    Przełożyć do słoików i odstawić pod przykryciem na około 5 dni.
    Po tym czasie śliwki można odcedzić i wykorzystać do potraw lub podawać samodzielnie jako przekąskę. 
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *