Składniki:
- 400 g brokułów
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 1 cebula
- 200 g serka gorgonzola
- 400 g makaronu spaghetti
- sól
- 1 łyżka oliwy
- 125 ml śmietany
- gałka muszkatołowa
- pieprz
Sposób wykonania:
Brokuły podzielić na różyczki po czym zblanszować je w osolonej wodzie około 3 minut.
Następnie na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę po czym zalać ją śmietaną i doprowadzić do wrzenia.
Następnie dodać kawałki sera i mieszać aż ser się roztopi.
Na koniec dodać jeszcze brokuły i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Natomiast makaron gotować według opisu na opakowaniu po czym wymieszać go z brokułami.
Na sam koniec migdały uprażyć na suchej patelni i posypać makaron przed podaniem.