Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos jabłkowy z nutą cynamonu

 

Składniki:

  •  1 kg winnych jabłek
  •  ½ szkl. białego wytrawnego wina
  •  ½ łyżeczki cukru
  •  1 goździk
  •  ćwierć łyżeczki cynamonu
  •  łyżka masła
  •  szczypta soli
  •  szczypta cukru
  •  szczypta pieprzu

Sposób wykonania:

  1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki.
    Wówczas wrzucić je do rondelka z rozgrzanym masłem i rozgotować.
    Następnie do jabłek wrzucić cynamon, cukier i goździki.
    Wlać jeszcze wino i całość dokładnie wymieszać.
    Pozostawić na ogniu jeszcze przez kilka minut aby składniki się przegryzły.
    Na koniec przetrzeć przez sito, aby uzyskać gładką konsystencję.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *