Ciasto:
- 60 dag mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- ¾ szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 20 dag Kasi
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu
- 1 cukier waniliowy
Polewa:
- ½ kostki Kasi
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 20 dag posiekanych orzechów włoskich
Krem 1:
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
Krem2:
- 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
Sposób przyrządzenia:
Mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przesianą przez sitko wysypać na stolnicę, posiekać z Kasią. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, podzielić je na trzy części.
Trzy identyczne prostokątne formy(20 cmx30 cm) posmarować Kasią i wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić cienko ciastem. Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową i upiec razem z z pozostałymi plackami.
Ugotować budyń śmietankowy według przepisu podanego na opakowaniu zużywając o1/3 mleka mniej niż podano w przepisie, ostudzić.
W celu otrzymania karmelu puszkę z mlekiem wstawić do garnka z wodą i gotować 3godziny,ostudzić.
Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym karmelem, a następnie nakryć plackiem z polewą orzechową.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl przez Małgorzatę Andrzejewska.