Pychotka.pl gorąco poleca sprawdzone przepisy na znakomitości z drobiu. Dziś przepis na smażone kąski z kurczaka. Przepis zawiera: pierś z kurczaka, białe wytrawne wino, sok z cytryny i zioła prowansalskie.
Składniki:
- 1 pierś kurczaka
- 350 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 150 ml wyciśniętego soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Mięso dokładnie oczyścić i pokroić w kostkę.Następnie do miseczki przelać białe wytrawne wino.Dodać do niego sok z cytryny i razem wymieszać.Wrzucić jeszcze zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku.Do powstałej marynaty wrzucić mięso.Trzymać w lodówce przez kilka godzin.Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki i odsączyć z nadmiaru marynaty.Wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwą z oliwek.Smażyć na średnim ogniu na zloty kolor.
Liczba porcji: 4