Składniki:
- 0, 5 l śliwek węgierek
- łyżka cukru pudru
- ½ kostki masła
- ½ szkl cukru
- szczypta soli
- 3 jajka
- 1 ½ szkl. mąki pszennej
- ½ szkl. mąki ziemniaczanej
- łyżka proszku do pieczenia
- tłuszcz do formy
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
- Masło utrzeć z dodatkiem cukru i soli po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po 1 jajku a potem obie mąki wymieszanie z proszkiem do pieczenia i płatkami migdałowymi.
Całość dokładnie wymieszać i przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą.
Na wierzchu rozłożyć śliwki przekrojone na pół, pozbawione pestek.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 55 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.