Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śliwki otulone boczkiem w sosie pomidorowym

 

Składniki:

  • 40 dag dużych śliwek suszonych bez pestek
  • 20 dag wędzonego boczku lub suszonej szynki
  • 200 ml gęstego sosu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • chili
  • pieprz
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie.
    Paprykę pokroić w kostkę i wrzucić do cebuli.
    Chwilę razem dusić.
    Wówczas wlać sok pomidorowy i trzymać na ogniu pod przykryciem około 10 minut.
    Po tym czasie całość zmiksować.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem, chili i słodką papryką.
    Następnie śliwki owinąć plasterkami wędliny.
    Spiąć wykałaczkami i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    Zalać je sosem i wstawić do piekarnika na około 10 minut rozgrzanego do 250 stopni.

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *