Składniki:
- 40 dag dużych śliwek suszonych bez pestek
- 20 dag wędzonego boczku lub suszonej szynki
- 200 ml gęstego sosu pomidorowego
- 1 cebula
- 2 czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- chili
- pieprz
- sól
Sposób wykonania:
- Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie.
Paprykę pokroić w kostkę i wrzucić do cebuli.
Chwilę razem dusić.
Wówczas wlać sok pomidorowy i trzymać na ogniu pod przykryciem około 10 minut.
Po tym czasie całość zmiksować.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, chili i słodką papryką.
Następnie śliwki owinąć plasterkami wędliny.
Spiąć wykałaczkami i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Zalać je sosem i wstawić do piekarnika na około 10 minut rozgrzanego do 250 stopni.
Liczba porcji: 6