To kolejne ciasto które robiła nam mamcia moja i teraz ja robię je swojemu synkowi.
Składniki:
• ser biały 1/2 kg
• cukier puder 1 szklanka
• masło 1 kostka
• cukier waniliowy 2 łyżki
• herbatniki 4 paczki duże
• kakao 2 łyżeczki
• galaretka czerwona – toszkę
• mleko do moczenia herbatników
Sposób przyrządzenia:
Mielimy ser. Ucieramy cukier i masło następnie dodajemy ser. Dzielimy na dwie części – do jednej dodajemy kakao. Herbatniki moczymy chwilę w mleku – wcześniej radzę je podzielić na dwie równe ilościowo kupki. Układamy prostokąt na folii aluminiowej, na to masę białą. Przykrywamy herbatnikami i wykładamy masę ciemną. Zrobić rowek na środku – wzdłuż dłuższego boku i tutaj układamy galaretkę. Teraz składamy chatkę boki do góry razem z folią. Po przekrojeniu będą trójkąty, w lodówce powinna chatka stać około 4 godzin.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa