Składniki:
- 1 szkl. mąki
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki tłuszczu
- ¼ szkl. mleka
- ½ szkl. startego sera cheddara
- 2 łyżki masła
- 1 jabłko
Sposób wykonania:
- Mąkę przesiać z solą oraz proszkiem do pieczenia.
Wówczas dodać tłuszcz i razem posiekać.
Następnie dodać jeszcze starty ser i całość dokładnie wyrobić na gładkie ciasto.
Powstałe ciasto rozwałkować a z niego wykroić ciasteczka za pomocą foremek.
Ciastka przełożyć na blasze i wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni.
W miedzy czasie obrać jabłko i pokroić go w kostkę, która przesmażyć na rozgrzanym maśle.
Po upieczeniu ciasteczka obłożyć przesmażonym jabłkiem.
Liczba porcji: 5