Składniki:
- 1 kg sera z wiaderka
- 300 ml śmietany 30%
- 3 budynie waniliowe
- 6 jajek
- ¾ szkl cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 3 paczki herbatników
- ½ kostki masła
- cukier puder do oprószenia
- sezonowe owoce do dekoracji
![](http://blog.pychotka.pl/wp-content/uploads/2018/08/foto_sernik-na-herbatnikach-z-owocami.jpg)
Sposób wykonania:
-
Do dużej miski przełożyć ser.Dodać do niego cukier oraz cukier waniliowy i całość dokładnie zmiksować.Gdy składniki się połączą dodać żarłoka i ponownie zmiksować.Następnie wsypać budynie i wymieszać.Natomiast śmietanę ubić na sztywną pianę i dopiero wówczas dodać do masy serowej.Całość delikatnie połączyć i na koniec dodać jeszcze białka ubite na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.Herbatniki pokruszyć i wymieszać z miękkim masłem.Wyłożyć nimi dno blachy.Na nie wylać serową masę.Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około1 godziny.Po upieczeniu i ostygnięciu udekorować sezonowymi owocami i posypać cukrem pudrem.
Liczba porcji: 11