Składniki:
- 4-5 suszonych śliwek
- 3 łyżki oleju
- 500 g śledzi
- 4-5 pieczarek
- 2 strąki marynowanej papryki
- 1 łyżka rodzynków
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób wykonania:
- Śledzie zalać wodą i moczyć całą noc.
Następnego dnia odsączyć je z wody i pokroić na mniejsze kawałki.
Następnie śliwki przekroić na połówki, usunąć pestki i przełożyć do śledzi.
Dodać jeszcze pieczarki skrzone wrzątkiem i pokrojone na plasterki.
Natomiast paprykę pokroić w paseczki a natkę posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
Całość skropić olejem i doprawić do smaku pieprzem.
Przed podaniem posypać jeszcze sparzonymi wrzątkiem rodzynkami.
Liczba porcji: 5