Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka ze śledzi, pieczarek i śliwek

 

Składniki:

  • 4-5 suszonych śliwek
  • 3 łyżki oleju
  • 500 g śledzi
  • 4-5 pieczarek
  • 2 strąki marynowanej papryki
  • 1 łyżka rodzynków
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób wykonania:

  1. Śledzie zalać wodą i moczyć całą noc.
    Następnego dnia odsączyć je z wody i pokroić na mniejsze kawałki.
    Następnie śliwki przekroić na połówki, usunąć pestki i przełożyć do śledzi.
    Dodać jeszcze pieczarki skrzone wrzątkiem i pokrojone na plasterki.
    Natomiast paprykę pokroić w paseczki a natkę posiekać.
    Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
    Całość skropić olejem i doprawić do smaku pieprzem.
    Przed podaniem posypać jeszcze sparzonymi wrzątkiem rodzynkami.

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *