Składniki:
- 300 g makaronu fussili
- 1 sałata
- sok z 1 cytryny
- 2 marchewki
- 1 czerwony strąk papryki
- 1 gruszka
- ½ ogórka sałatkowego
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- ½ łyżeczki curry w proszku
- 1 szczypta cukru
- 150 g jogurtu
Sposób wykonania:
- Sałatę porwać na mniejsze kawałki.
Marchewkę, ogórka i gruszkę obrać po czym pokroić w kostkę.
Następnie paprykę pokroić w paseczki a cebulę posiekać.
W między czasie ugotować makaron według opisu na opakowaniu.
Miękkie makaron odcedzić , a gdy ostygnie dodać do warzyw.
Na koniec jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, olejem, curry oraz cukrem.
Doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
Powstałym sosem polać sałatkę i delikatnie przemieszać.
Liczba porcji: 5