Składniki:
- 2 szkl czerwonego octu winnego
- 1/3 szkl oliwy z oliwek
- 2 szkl białego wina
- 1 kg pieczarek
- 16 zielonych oliwek
- 24 greckie oliwki
- 12 ząbków czosnku
- 12 szalotek
- 2 łyżeczki estragonu
- ½ łyżeczki soli
- 8 liści sałaty
- 4 dymki
- 2 marchewki
- 4 gałązki natki pietruszki
- 2 cytryny
Sposób wykonania:
Do rondelka wlać ocet winny, oliwę z oliwek oraz białe wino.
Doprowadzić do wrzenia i gotować aż połowa płynu odparuje.
Wówczas wrzucić pokrojone pieczarki, zielone i greckie oliwki, posiekany czosnek, szalotki, estragon oraz sól.
Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu około 6 minut.
Po tym czasie zestawić z ognia i ostudzić.
Rozłożyć warzywa na talerze wyłożone liśćmi sałaty.
Posypać posiekana dymką, marchewką, natką pietruszki oraz udekorować cząsteczkami cytryny.