Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryż o smaku cytryny

 

Składniki:

  •  1 szkl. ryżu
  •  3 łyżki soku cytryny
  •  skórka starta z cytryny
  •  2 łyżki masła
  •  1łyzeczka pieprzu
  •  sól

Sposób wykonania:

  1. Ryż wsypać do garnka z 2 litrami wody.
    Gotować około 10 minut.
    Po tym czasie go odcedzić i przelać zimną wodą po czym doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Następnie dodać masło oraz sok i skórkę z cytryny.
    Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    Wierzch przykryć folią aluminiową aby bardzo się nie spiekł i piec około 15 minut.
    Przed podaniem udekorować plasterkami cytryny.

Liczba porcji: 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *