Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryba z wody w sosie grzybowo korniszonowym

Składniki:

    • 1 kg sandacza (szczupaka, okonia, pstrąga, łososia)
    • 1 cebula
    • liść laurowy
    • ziele angielskie

    Sos:

    • ½ szklanki bulionu rybnego
    • 1 łyżka mąki
    • ½ cebuli
    • ½ marynowanego ogórka
    • 2 łyżki masła
    • 3 łyżki ugotowanych pokrojonych grzybów
    • 1 łyżka posiekanego korzenia pietruszki
    • 1 łyżka soku cytrynowego
    • sól, pieprz biały


    Sposób przyrządzenia:
    Rybę umyć, sprawić, ponownie wypłukać, pokroić na dzwonki. Z płetw, łba  ugotować ½ szklanki bulionu rybnego, dokładnie przecedzić. W odpowiednio dużym garnku zagotować wodę, dodać obraną i pokrojoną cebulę, liść laurowy i ziele angielskie, przyprawić pieprzem i odrobiną soli. Po kilku minutach do wrzątku dodać dzwonka ryby, gotować na małym ogniu 15 minut, ugotowaną rybę wyjąć za pomocą łyżka cedzakowej, odstawić w ciepłe miejsce. Do pozostałego wywaru dodać łeb ryby pozbawiony skrzeli, płetwy, wywar gotować aż jego objętość zredukuje się do ½ szklanki, odcedzić. Na suchej patelni wyprażyć mąkę, schłodzić, rozprowadzić bulionem rybnym. Dodać pokrojony ogórek, grzyby, pietruszkę, gotować mieszając przez 10 minut. Dodać sok z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać porcje ryby. Podawać z ziemniakami i warzywami.

1 comment for “Ryba z wody w sosie grzybowo korniszonowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *