Składniki:
- 1 kg sandacza (szczupaka, okonia, pstrąga, łososia)
- 1 cebula
- liść laurowy
- ziele angielskie
- ½ szklanki bulionu rybnego
- 1 łyżka mąki
- ½ cebuli
- ½ marynowanego ogórka
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki ugotowanych pokrojonych grzybów
- 1 łyżka posiekanego korzenia pietruszki
- 1 łyżka soku cytrynowego
- sól, pieprz biały
Sos:
Sposób przyrządzenia:
Rybę umyć, sprawić, ponownie wypłukać, pokroić na dzwonki. Z płetw, łba ugotować ½ szklanki bulionu rybnego, dokładnie przecedzić. W odpowiednio dużym garnku zagotować wodę, dodać obraną i pokrojoną cebulę, liść laurowy i ziele angielskie, przyprawić pieprzem i odrobiną soli. Po kilku minutach do wrzątku dodać dzwonka ryby, gotować na małym ogniu 15 minut, ugotowaną rybę wyjąć za pomocą łyżka cedzakowej, odstawić w ciepłe miejsce. Do pozostałego wywaru dodać łeb ryby pozbawiony skrzeli, płetwy, wywar gotować aż jego objętość zredukuje się do ½ szklanki, odcedzić. Na suchej patelni wyprażyć mąkę, schłodzić, rozprowadzić bulionem rybnym. Dodać pokrojony ogórek, grzyby, pietruszkę, gotować mieszając przez 10 minut. Dodać sok z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać porcje ryby. Podawać z ziemniakami i warzywami.
1 comment for “Ryba z wody w sosie grzybowo korniszonowym”