Jakiś czas temu natknęłam się na przepis na RYBĘ W MUSZTARDZIE. Zaintrygował mnie i chodziłam koło niego jakiś czas, aż wreszcie dziś zrobiłam sobie na obiad. Podaję przepis oryginalny:
Składniki:
• 4 kostki (dzwonka) mrożonej ryby
• 3 łyżki tartej bułki
• 1 jajko
• olej
• 3 łyżki musztardy
• 3 łyżki ziół (oregano, melisa)
• sól, pieprz
Wykonanie:
• kostki ryby wyjąć z zamrażalnika, trzymać 15 minut w temperaturze pokojowej,
• zioła wymieszać z tartą bułką, dodać sól i pieprz,
• jajko rozkłócić, połączyć z musztardą,
• rybę obtoczyć w jajku z musztardą, potem w ziołach,
• blachę posmarować olejem, ułożyć na niej rybę,
• wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 30 minut.
Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym przepisu trochę nie zmieniła. Po pierwsze, nie miałam melisy, dodałam za to trochę mojej ukochanej bazylii. Ale wydaje mi się, że melisa byłaby lepsza.
Po drugie, użyłam całkowicie rozmrożonego fileta z pangi. Być może taki lekko rozmrożony filet byłby OK, ale wolałam użyć rozmrożonego. Następnym razem zrobię wg przepisu.
Smak jest ciekawy, zestawienie ryby z musztardą plus zioła trochę zaskakuje, ale mnie smakowało. Ciekawe, jak smakowałoby z innymi gatunkami musztardy. Myślę, że do tego przepisu jeszcze wrócę.
1 comment for “Ryba w musztardzie”