Składniki:
-
- 1 kg świeżej ryby
- 2 łyżki świeżo wyciśnięty sok z limonki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprz biały
- 1/2 szklanki oliwy
- ulubione zioła
Sposób przyrządzenia:
Przygotować marynatę: oliwę wymieszać z solą, pieprzem, sokiem z limonki i mieszanką posiekanych ulubionych ziół ( ja używam koperku i natki pietruszki) Rybą sprawić, umyć i osuszyć, ponacinać boki wszerz co 2 cm co pozwoli lepiej przeniknąć marynacie do wnętrza mięsa. W odpowiednio dużym naczyniu zalać rybę marynatą, odstawić na kilka godzin. Rybę obsączyć z marynaty, a jej stałe składniki umieścić we wnętrzu ryby. Grillować na mocno rozgrzanym grillu aż ryba będzie upieczona.