Składniki:
- 3 jabłka
- 2 jajka
- ¼ szkl cukru
- 2 szkl mąki pszennej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 500 ml kefiru
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
![](http://blog.pychotka.pl/wp-content/uploads/2018/08/foto_racuchy-na-kefirze.jpg)
Sposób wykonania:
-
Do miski przesiać mąkę pszenną z dodatkiem sody oczyszczonej i soli.Następnie wlać kefir i wsypać cukier.Wbić jeszcze jajka.Całość dokładnie wymieszać.Gdy składniki zaczną się łączyć wrzucić jeszcze obrane jabłka starte na tarce.Całość przemieszać.Z powstałego ciasta smażyć racuchy na patelni z rozgrzanym olejem.Z obu stron na złoty kolor.Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Liczba porcji: 6