Cieszą nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Pięknie wyglądające i jeszcze lepiej smakujące puszyste placuszki z owocami. Przepis zawiera: truskawki, jagody, make, mleko oraz drożdże.
Składniki:
- 20 dag truskawek
- 20 dag jagód
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 50 g mąki gryczanej
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 12 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 jajo
Sposób wykonania:
-
½ szkl mleka przelać do rondelka i lekko podgrzać.Wówczas zdjąć z ognia, dodać do niego pokruszone drożdże oraz cukier.Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut.W między czasie obie mąki połączyć ze sobą.Wlać do nich resztę mleka oraz wbić jajko.Następnie dodać zaczym drożdżowy.Całość dokładnie wymieszać.Gotowe ciasto przykryć lnianą ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Powinno to zająć około 30 minut.Po tym czasie dodać do ciasta owoce, delikatnie przemieszać.Smażyć z niego placuszki na rozgrzanej patelni, z obu stron na złoto.
Liczba porcji: 4