Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kruche ciasteczka pełne czekolady

Dla miłośników słodkości. Zbiór znakomitych przepisów. Tym razem przepis na kruche ciasteczka pełne czekolady. Przepis zawiera: mąkę, masło, mleko, jajka oraz gorzką czekoladę. 
 

Składniki:

  • 250 g czekolady gorzkiej 
  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g masła 
  • 250 g cukru 
  • 1 łyżka aromatu pomarańczowego 
  •  2 jajka
  • 1 op cukru waniliowego
  • 6 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

  1. Do masła wsypać cukier oraz cukier waniliowy.
    Razem utrzeć na puszystą masę.
    Wówczas nie przerywając ucierania dodawać stopniowo mleko na przemian z roztrzepanymi jajkami.
    Gdy składniki się połączą wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Dodać jeszcze aromat pomarańczowy, połączyć.
    Na koniec czekoladę połamać na małe kawałeczki.
    Czekoladę gorzką można zastąpić deserową lub mleczną. 
    To zależy od tego jak słodkie ciasteczka chcemy uzyskać.
    Ciasto wymieszać z czekolada.
    Formować z niego kulki, które rozpłaszczyć dłońmi.
    Układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 15 minut.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *