Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Puszysta babka piaskowa z rodzynkami

Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. maki ziemniaczanej
  • 1 ½ szkl. cukru pudru
  • 5 jajek
  • ¾ szkl. rodzynek
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • kilka kropli esencji arakowej
  • kostka masła
  • tłuszcz do formy
  • bułka tarta do formy


Sposób wykonania:
Białka ubić z dodatkiem cukru po czym nie przerywając ubijania dodawać stopniowo żółtka.
Gdy składniki się połączy dodać proszek do pieczenia oraz obie mąki.
Całość dokładnie wymieszać w trackie dodając jeszcze gorący tłuszcz, rodzynki oraz esencję zapachową.
Powstałe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 50 minut.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *