Składniki:
- 60 dag filetów rybnych
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 czerstwa bułka
- jajko
- ½ l bulionu warzywnego
- 1 op gęstej śmietany
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- szczypta białego pieprzu
- szczypta suszonego imbiru
- szczypta suszonego czosnku
- sól
Sposób wykonania:
Rybę zmielić w maszynce po czym dodać do niej bułkę namoczoną w wodzie, posiekaną cebulę zeszkloną na rozgrzanym maśle.
Wbić jeszcze jajko i całość dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
W między czasie zagotować bulion warzywny wówczas z rybnej masy formować małe pulpety, które wrzucać do gotującego się bulionu.
Trzymać na małym ogniu około 20 minut.
Po tym czasie do śmietany wlać odrobinę bulionu, wymieszać i przelać całość do garnka z pulpetami.
Doprawić do smaku pieprzem, czosnkiem oraz imbirem.
Doprowadzić do wrzenia i wrzucić jeszcze posiekany koperek.