Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Wędliny

Wędliny do zrobienia samemu, pieczone mięsa i wszytko inne co by się mogło zmieścić w tej kategorii.

Biała kiełbas zapiekana.

Skład: 1 kg białej kiełbasy (używam surowej, do tej parzonej nie mam zaufania) 2 cebule główka czosnku smalec (albo inny tłuszcz) Sposób przyrządzenia: Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i ciasno układamy w nim ponakłuwaną kiełbasę, obkładamy ją ząbkami czosnku i cebulą pokrojoną w krążki, wtykając je między kiełbasę i na wierzch. Wstawiamy do piekarnika (200 stopni)…

Kiełasa w piwnym sosie.

Skład: 50dkg cienkiej kiełbasy 1 szklanka piwa 2 cebule 1 łyżka masła 1 łyżka mąki kostka rosołowa sok z cytryny 1 łyżeczka cukru pieprz sposób wykonania: Cukier lekko zrumienić, rozcieńczyć niepełną szklanką wody, odparować. Cebulę obrać, posiekać w drobną kosteczkę, zeszklić na maśle, dodać mąkę, leciutko zrumienić na złoty kolor. Do zasmażki dodać piwo, kostkę…

Szynka Domowa

Prawdziwa domowa szynka jest dla mnie przysmakiem, postanowiłem napisać jak ja to robię. Zachęcam wszystkich do zrobienia samemu szynki i podzielenie się uwagami z innymi.

MIĘSO

Do zrobienia szynki potrzebna jest sztuka mięsa wieprzowego z zadniej części tucznika.


 

Parówki na ostro

Skład: parówki cienkie chrzan śmietana szczypiorek tłuszcz Sposób przyrządzenia: Parówki obrać z oslonek, pokroić na kilku centymetrowe kawałki, mniej leniwym zalecam ponakrawanie w drobniutka krateczkę.Na patelni rozgrzać tłuszcz (masło, oliwę), parówki obsmażyć na złoty kolor. Dodać tarty chrzan, chwilę podsmażyć, zalać śmietaną wymieszaną z pokrojonym szczypiorkiem. Doprawić, chwilę poddusić.

Kiszka ziemniaczana.

Czytałem kilka publikacji na temat kiszki ziemniaczanej, mój przepis różni się troszkę od innych i jest w mojej rodzinie od pokoleń. Nie znam dokładnie pochodzenia tego dania ale przypuszczam, że przywiozła go maja Babcia z kresów wschodnich. Przystępujemy do pracy. W zaprzyjaźnionej masarni musimy zamówić grube jelita wieprzowe takie jak na kaszankę. Na pierwszy raz…