Składniki:
- 15 dag mielonych orzechów włoskich
- 3/4 szklanka śmietanki 18%
- 200 g margaryny
- 2 łyzki kakao
- 2 jaja
- 1 szklanka cukru
Ta masa jest idealna do dekorowania tortów i ciast, wyczarujecie z niej istne dzieła sztuki. Składniki: • piank marshmallowa białe 45 dkg • cukier puder 1 kg • woda 3 łyżki Sposób przyrządzenia: Pianki rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 3 łyżkami wody. Dodajemy połowę cukru pudru i mieszamy. Zdjąć z kąpieli wodnej, dodać resztę cukru…
Pyszny torcik, byliśmy latem w górach i nazbieraliśmy tyle jagód, że i na ciasto starczyło.
Składniki:
• budyń waniliowy dwie sztuki ugotowane w 700 ml mleka
• masło 1 kostka
• cukier 1/2-3/4 szklanki
• jagody 1 szklanka
• galaretka o smaku owoców leśnych 2 sztuki
Ciasto:
• margaryna 1/2 kostki
• jajka 2 sztuki
• mąka 3/4 szklanki
• kakao 2 łyżki
• cukier puder 3/4 szklanki
• proszek do pieczenia
• woda 2 łyżki
Sposób przyrządzenia:
Margarynę, cukier, kakao, wodę rozpuszczamy w garnku na ogniu – musi powstać jednolita masa.
Do reszty dodajemy mąkę, proszek, żółtka i ubitą pianę z białek. Wylewamy do tortownicy i pieczemy około 30-40 minut w tempo 190’C. Studzimy i kroimy na dwa blaty. Budyń studzimy. Margarynę albo masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce budyń i dalej ucieramy.
Odkładamy 5 łyżek masy. Odkładamy dwie łyżki jagód a resztę wrzucamy do pozostałej masy waniliowej. Dokładnie mieszamy. Na blat czekoladowy wykładamy masę z jagodami i przykrywamy drugim blatem. Na wierzch dajemy odłożoną masę bez owoców i posypujemy jagodami. Całość zalewamy tężejącą galaretką (rozpuszczamy w 750 ml wody).
Przepis nadesłany na konkurs „Muza Ramsaye” przez Ewelosa
Składniki: • kakao 2 łyżki • wiśnie 60 dkg • galaretka wiśniowa 1 • serek biały waniliowy 50 dkg • żelatyna 4 łyżki • kakao 2 łyżki Biszkopt: • jajka 3 sztuki • cukier 1/3 szklanki • mąka 1/2 szklanki • mąka ziemniaczana 1 łyżka • olej 3 łyżki • proszek do pieczenia 1…
Otrzymamy bajecznie kolorowy letni torcik z owocami a kolory i smaki galaretek już zależą od naszej wyobraźni.
Składniki:
• biszkopty okrągłe 1 paczka
• serek waniliowy danio 4 sztuki te małe kubeczki
• brzoskwinie świeże 3 sztuki
• winogrona zielone bez pestek 2 garście
• galaretka zielona 2 sztuki – ja dałam agrestową
• galaretka czerwona 1 sztuka – dałam truskawkową
• galaretka żółta 1 sztuka – dałam cytrynową