Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Torty

Torty: kolekcja przepisów na tortyKilkaset przepisów na torty. Nasz zbiór tortów jest dość bogaty więc na pewno znajdziesz coś interesującego.  

Tort ptysiowy*

Składniki: Ciasto: 1 szklanka mleka 2/3 kostki masła szczypta soli 2 łyżeczki cukru 2 szklanki mąki 8 jaj Sposób przyrządzenia: Mleko przelać do garnka i dolać ok.150 ml wody.Dodać masło,sól oraz cukier i zagotować.Następnie wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką tak długo,aż ciasto będzie odklejać się od dna.Przestudzić,a następnie miksować,dodając po jednym jajku.Ciasto podzielić na…

Torcik Mikaedo

Składniki: Ciasto: 1 jajko 1 szklanka cukru 1 szklanka śmietany 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 kg mąki Sposób przyrządzenia: Z tych składników zagnieść ciasto, podzielić na 16 części i upiec na złoty kolor w okrągłej formie. I-krem: 1 litr śmietany kremówki 2 op. fix(utwardzacz do śmietany)ubić 1 szklanka cukru cukier waniliowy Sposób przyrządzenia: Według przepisu…

Tort rumowo-migdałowy

Ciasto:

  • 2 jajka
  • po 2 łyżki cukru i mąki
  • szczypta soli
  • starta skórka z cytryny
  • tłuszcz i mąka

Do formy:

  • 260 g podłużnych biszkoptów tzw. szampanek

Krem:

  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru
  • 100 g mielonych migdałów
  • laska wanilii
  • 300 g masła
  • 50 g galaretki z czerwonych porzeczek

Poncz do nasączenia:

  • 20 g cukru
  • 3/4 szklanki soku z pomarańczy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3/4 l białego deserowego wina
  • 4 łyżki rumu

Dekoracja

  • 100 g migdałowych płatków
  • wiórki ze skórki z pomarańczy
  • 2 szklanki bitej śmietany

Torcik cytrynowy

Składniki: kruche ciasto: • 150 g mąki pszennej • 100 g masła • 50 g cukru • 1 żółtko masa: • 700 g twarożku • 300 ml jogurtu naturalnego • 200 ml śmietany • 150 g cukru • 2 cytryny • 12 łyżeczek żelatyny ponadto: • 100 g okrągłych biszkoptów • 70 ml likieru amaretto…

Tort rafaello

Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa: 0,5 l. śmietany kremówki (36%) 1 śmietana 18% 2 śnieżki 2 czekolady (białe milki) rozpuścić na parze 1,5 paczki wiórków kokosowych. Sposób przygotowania: Biszkopt: Ubić pianę z białek, dodać cukier. Żółtka roztrzepać i dodać do piany. Na koiec zmieszaną…