Składniki: 2 łyżki startego chrzanu 1 jabłko 1 jajka ugotowane na twardo ¾ kwaśnej śmietany Sposób wykonania: Jabłko zetrzeć na tarce, białka jajek posiekać a żółtka utrzeć. Wszystkie składniki wymieszać dodając śmietanę.
Kategoria: Sosy
Sosy
Sos malinowy na gorąco Henryka
by Henryk Fojcik • • 0 Comments
Sosy
Sos twarożkowo- oliwkowy Jurka
by Jerzy Augustynowicz • • 0 Comments
Składniki: 1 opakowanie tłustego twarożku 15 oliwek nadziewanych papryką Sposób wykonania: Oliwki pokroić w plasterki po czym dodać je do twarożku i dokładnie wymieszać. Idealny do białej kiełbasy.
Winegret
Sos winegret do sałatki
by Zbigniew Mądry • • 0 Comments
Składniki: ¼ szkl. octu jabłkowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżka musztardy 2/3 szkl. oliwy z oliwek Sposób wykonania: Do słoika wlać ocet, sok z cytryny, cukier, sól, pieprz oraz musztardę. Słoik zakręcić i całość trzepać do połączenia się wszystkich składników, wówczas dodać jeszcze oliwę…
Majonezy
Sos majonezowy z kaparami
by Grzegorz Drążek • • 0 Comments
Składniki: 1 ¼ szkl. majonezu łyżka posiekanych kaparów łyżka posiekanych ogórków konserwowych 2 łyżki ketchupu łyżeczka soku z cytryny Sposób wykonania: Majonez wymieszać z karpami i ogórkami. Następnie dodać ketchup, oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.