
Składniki:
- 250 ml słodkiej śmietanki
- 150 g twarożku ziołowego
- 1 trójkąt topionego serka
- 2 łyżki zielonego pieprzu
- sól
- pieprz

Składniki: 3 jajka 1 surowe żółtko 3 łyżki oleju 1 łyżka musztardy 2 łyżki octu sól pieprz cukier 1 łyżka Vegety natka pietruszki 2-3 ogórki konserwowe 2 łyżki cebulki marynowanej Sposób wykonania: Z ugotowanych jajek wyjąć żółtka i rozgnieść je widelcem po czym dodać surowe żółtko oraz olej. Całość dokładnie wymieszać po czym dodać jeszcze…
Składniki: 50 g masła 50 g bryndzy 50 g twarogu 3 ząbki czosnku 1 garść liści bazylii 4 listki rozmarynu 2 gałązki tymianku 50 g nasion słonecznika Sposób wykonania: Miękkie masło utrzeć z dodatkiem twarogu i bryndzy. Następnie dodać posiekany czosnek, bazylię, tymianek, rozmaryn oraz nasiona słonecznika. Całość dokładnie wymieszać.
Składniki: 200 g borówek 1 łyżka oleju sałatkowego 1 łyżka musztardy 50 g srebrzystych cebulek w zalewie sól Sposób wykonania: Borówki wymieszać z dodatkiem oleju. Następnie dodać musztardę oraz cebulki przekrojone na połówki. Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą.
Składniki: 1 pojemnik 30% śmietany 2 łyżki ketchupu pomidorowego 2 łyżki białego wina 1 łyżka winiaku ½ łyżeczki startego chrzanu świeże zioła sól pieprz Sposób wykonania: Do śmietany dodać wino, ketchup, chrzan oraz winiak. Całość dokładnie wymieszać po czym dodać jeszcze posiekane zioła. Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.