Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sosy

Chutney z czarnych jagód (czyt. czatni)

Skład: 1,5 kg jagód 1/2 kg winnych jabłek 1/2 kg cebuli 1/2 kg cukru 2,5 szklanki octu 6 czubata łyżka gorczycy czubata łyżka imbiru łyżeczka tartej gałki muszkatołowej 1/2łyżeczki pieprzu cayenne lub ziela angielskiego (w proszku)   Sposób wykonania: Oczyścić i opłukać jagody, wsypać do rondla o grubym dnie, lekko pognieść i ustawić na małym…

Sos bez nazwy:)

Skład:   oliwa sos sojowy maggi czosnek sos tabasco ewentualnie sos worcester ocet lub sok z cytryny       Sposób wykonania:   Wymieszać w proporcjach dla siebie optymalnych. Worcester tylko dla jego zwolenników.      

Dip paprykowy

Skład:   czerwona papryka 2 duże cebule 4 łyżki masła 1 szklanka słodkiej śmietany 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól tymianek chili       Sposób przyrządzenia:   Paprykę drobno pokroić i zmiksować na puree. Cebulę pokroić w kostkę, przysmażyć na maśle, dodać do paprykowego puree i zagotować. Połączyć śmietanę z…

Sos chinski slodko kwasny

Skład: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki maki kukurydzianej łyżka octu winnego pół szklanki rosołu (z kostki) łyżka miodu łyżeczka imbiru przyprawa 5 smaków czosnek łyżeczka oliwy   Sposób wykonania: Mieszać cały czas na ogniu, gdy zgęstnieje – doprawić. Zdjąć z ognia, dodawać po trochu oliwę.