Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Sałatka z marchwi i oliwek

Składniki: 1 główka sałaty 20 oliwek 30 dag młodej marchwi Sos: 3  łyżki oliwy z oliwek sok z 2 pomarańczy sok z ½ cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki, marchewkę zetrzeć na tarce a oliwki pokroić w plasterki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie składniki podane na sos połączyć ze…

Mizeria po ukraińsku

Składniki: 50 dag ogórków pęczek zielonej cebulki Sos: 5 łyżek śmietany sok z ½ cytryny pęczek szczypiorku sól pieprz Sposób wykonania: Ogórki zetrzeć na tarce a cebulę pokroić w krążki. Następnie śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem i polać ogórki i cebulkę. Całość delikatnie wymieszać i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Sałatka pomidorowa z chili

Składniki: 60 dag pomidorów natka pietruszki Sos: 2/3 szkl. śmietanki 2 żółtka na wt rado szczypta chili sól pieprz Sposób wykonania: Pomidory pokroić w cienkie plasterki. Następnie żółtka rozgnieść widelcem z dodatkiem soli, pieprzu oraz chili po czym dodać śmietankę i jeszcze raz wymieszać. Polać sosem pomidory i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed…

Sałatka pomidorowa z selerem

Składniki: 40 dag pomidorów 1 seler 1 cebula pęczek natki pietruszki 4 listki bazylii 5 migdałów 5 orzechów włoskich Sos: łyżka oleju sałatkowego sok z 1 cytryny łyżka musztardy łyżka bułki tartej sól Sposób wykonania: Pomidory pokroić a plasterki, cebulę w krążki a seler w zapałki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą dodając posiekaną natkę pietruszki…