Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Sałatka z kurczakiem i winogronami

Składniki: 20 dag pieczonego mięsa drobiowego 10 dag słodkich winogron 5 dag uprażonych migdałów pęczek natki pietruszki Sos: 5 łyżek majonezu 5 łyżek soku pomarańczowego sól pieprz Sposób wykonania: Mięso pokroić w paseczki, natkę pietruszki oraz migały posiekać i dodać do mięsa razem z winogronami. Całość odkładnie wymieszać. Następnie majonez wymieszać z sokiem z cytryny,…

Sałatka z fasolki i szparagów

Składniki; 60 dag fasolki szparagowej 10 dag gotowanych szparagów 2 jajka 2 łyżki śmietanki 1 pęczek natki pietruszki łyżka masła sól Sos: 3 łyżki oleju 1 łyżka octu winnego cebula sól pieprz Sposób wykonania: Fasolkę pokroić na małe kawałki, które zalać osoloną wodą i ugotować. W między czasie jajka roztrzepać z dodatkiem posiekanej natki pietruszki,…

Sałatka jajeczna z ogórkami

Składniki: 8 dag jajek na twardo 20 dag ogórków 1 pęczek szczypiorku 3 pomidory 1 pęczek natki pietruszki Sos: 2 żółtka 2 łyżki oleju 1 łyżka ostrej musztardy sok z ½ cytryny ½ szkl. śmietanki sól pieprz szczypta cukru pudru Sposób wykonania: Obrane jajka pokroić w plastry, ogórki w kostkę a pomidory na cząstki. Wszystko…

Sałatka z kapusty pekińskiej i serem feta

Składniki: ½ kapusty pekińskiej ½ puszka groszku słoik małych kolb kukurydzy papryka żółta łodyga selera naciowego ½ kostki sera feta 1/3 szkl. mleka 3 łyżki oliwy sok z limonki szczypior pieprz bazylia Sposób wykonania: Do sera dodać mleko i dokładnie rozetrzeć, wówczas dodać oliwę oraz sok z limonki. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem…