Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Sałatka mięsna z grejpfrutami

Składniki: 40 dag gotowanego mięsa 2 grejpfruty 40 dag fasolki szparagowej 1 cebula 1 główka sałaty Sos: 4 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego szczypta cukru pudru sól pieprz Sposób wykonania: Mięso pokroić w kostkę, obranego grejpfruta podzielić na cząstki, fasolkę pokroić na kawałki, cebule posiekać a sałatę porwać na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dokładnie…

Sałatka z pomidorów i mortadeli

Składniki: 1 cebula 50 dag zielonej papryki 25 dag pomidorów 2 łyżki oleju 1 łyżeczka papryki w proszku 1 szkl. sosu tatarskiego 2 jajka ugotowane na twardo 10 dag mortadeli sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę pokroić na krążki, które zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać paprykę w proszku, paprykę pokrojona w kostkę oraz pomidory pokrojone…

Sałatka szparagowa z wątróbką

Składniki: 1 główka sałaty 50 dag szparagów 15 dag wątróbki drobiowej 2 jajka ugotowane na twardo 10 dag pomidorów olej pieprz natka pietruszki Sos: 10 dag majonezu 2 łyżki ketchupu 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki koniaku sos Worcester sól Sposób wykonania: Wątróbkę oprószyć pieprzem i obsmażyć na rozgrzanym oleju po czym odstawić ją…

Sałatka z wołowiny, ogórków i pomidorów

Składniki: 30 dag gotowanej wołowiny 1 ogórek 3 pomidory ½ szkl. sosu winegret 1 cytryna kilka gałązek koperku, pietruszki i szczypiorku 1 główka sałaty Sposób wykonania: Wołowinę pokroić w kostkę, ogórek w plasterki a pomidory w cząstki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Skopć sokiem z cytryny i polać sosem winegret. Sałatę porwać na mniejsze kawałki…