Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Włoska sałatka śledziowa

Składniki: 20 dkg filetów z solonych śledzi 10 dkg ugotowanej marchewki 10 dkg groszku konserwowego 10 dkg białej konserwowanej fasoli 2 ugotowane na twardo jajka majonez, keczup Sposób przyrządzenia: Śledzie , marchewkę i jajka pokroić w kostkę. Groszek i fasolę wypłukać, obsączyć. Majonez wymieszać z keczupem. Groszek, marchewkę, fasolę i śledzie wymieszać, przełożyć do salaterki.…

Sałatka z kiszonej kapusty i śledzi

Składniki: 50 dkg dobrej kiszonej kapusty 2 łyżki oliwy 1 jabłko 1 cebula 1 ugotowane na twardo jajko 15 dkg filetów z solonych śledzi Sposób przyrządzenia: Kapustę pokroić nożem na krótkie odcinki, wypłukać, dokładnie odcisnąć. Jabłko obrać, zetrzeć na grubej tarce. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Kapustę, oliwę, jabłko i cebulę wymieszać, ewentualnie skorygować smak…

Sałatka z kurczaka i marynowanych grzybów

Składniki: 20 dkg mięsa z gotowanego kurczaka 2 cebule 3 łyżki oleju 10 dkg konserwowanych ogórków 10 dkg posiekanego koperku ½ szklanki kwaśnej śmietany 20 dkg marynowanych grzybów Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w kostkę lub plastry, zeszklić na oleju. Kurczaka, ogórki, grzyby pokroić w plastry lub kostkę, wymieszać z cebulką. Śmietanę wymieszać z koperkiem.…

Sałatka owocowa z miodem

Składniki: 2 pomarańcze 30 dkg miąższu melona 2 banany 2 łyżki miodu 4 łyżki soku jabłkowego 2 łyżki posiekanych ulubionych orzechów Sposób przyrządzenia: Owoce obrać, pokroić w plastry. Miód wymieszać z sokiem jabłkowym. W salaterce ułożyć plastry owoców, polać przygotowanym miodem, obficie posypać posiekanymi orzechami wcześniej wyprażonymi na suchej patelni. Przepis nadesłano na konkurs „Wspomnienie…

Sałatka owocowa Kingi

Składniki: 25 dkg winogronu 2 kiwi 2 soczyste miękkie gruszki 20 dkg miąższu arbuza 1 łyżka soku cytrynowego 1 szklanka kremowego jogurtu cukier waniliowy, cynamon do smaku Sposób przyrządzenia: Wiinnegrona przekroić na połowę, ewentualnie usunąć pestki. Gruszki obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, pokroić wzdłużnie na ósemki, skropić sokiem z cytryny. Kiwi obrać ze skóry,…