Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Chrupiąca sałatka

Składniki: 6 łodyg selera naciowego 1 jabłko 1 kiwi 3 polówki brzoskwiń z puszki 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich 20 dag jogurtu naturalnego 1 łyżeczka skórki starej z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka startego chrzanu sól pieprz cukier Sposób wykonania: Selera pokroić na plasterki, obrane jabłko przekroić na ćwiartki po czym pokroić…

Sałatka z selera, ananasa i sera

Składniki: 1 seler korzeniowy 1 ananas 25 dag sera żółtego ½ cytryny 1 szkl. majonezu sól pieprz Sposób wykonania: Seler obrać po czym ugotować na półtwardo osolonej wodzie z dodatkiem soku i skórki z cytryny po czym odcedzić i pokroić w kostkę. W między czasie ananasa przekroić na pół i wydrążyć, miąższ pokroić w kostkę …

Sałatka ze szpinaku i boczku

Składniki: 35 dag świeżego szpinaku 4 plastry bekonu łyżeczka masła sok z cytryny 2 łyżki oliwy pieprz Sposób wykonania: Szpinak opłukać zimną wodą po czym posiekać dość grubo. Następnie bekon pokroić w kostkę i wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem i zarumienić. Powstałe skwarki odstawić do ostygnięcia wówczas polać nimi szpinak. Doprawić do smaku sokiem…

Sałatka z paluszków karbowych z awokado

Składniki: 1 opakowanie mrożonych paluszków karbowych 3 jajka 2 awokado 1 pęczek koperku sok z ½ cytryny ½ szkl. majonezu sól biały pieprz Sposób wykonania: Paluszki lekko rozmrozić po czym pokroić je na mniejsze kawałki. Następnie ugotować jajka na twardo po czym je obrać i pokroić w ósemki. Awokado obrać i pokroić na duże kawałki,…

Sałatka z truskawek i szparagów w majonezie

Składniki: 25 dag małych truskawek 25 dag szparagów 5 łyżek majonezu sok z 1 cytryny listki zielonej sałaty sól Sposób wykonania: Szparagi zalać osoloną wodą i ugotować po czym je odcedzić i pokroić na 4-5 cm kawałki. Następnie dodać do szparagów truskawki oraz majonez. Całość lekko przemieszać i skropić sokiem z cytryny. Przełożyć sałatkę do…