Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Sałatki

Witamy w naszej kolekcji ponad 3300 przepisów na sałatki. Co więcej pisać zapraszamy do obejrzenia kolekcji na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.
Najlepsze sałatki to takie które zawierają nawzajem uzupełniające się smaki i tekstury, mogą być dodatkiem do innych dań ale mogą też być daniem samym w sobie. Wielkie sałatki potrafiące zastąpić cały obiad, wliczając w to mięso i wszystkie warzywa potrzebne w diecie. Sałatki są wspaniałym źródłem witamin i błonnika a także wielu składników mineralnych.
Dla mnie latem wielka sałatką z grillowanym mięsem (np z resztkami z dnia poprzedniego), zielonymi warzywami czasami z owocowymi dodatkami, to jeden z lepszych posiłków.
Zapraszamy więc do oglądania naszej kolekcji sałatek ale przede wszystkim do ich przyrządzania!

Sałatka azjatycka z kapusty pekińskiej

Składniki: ½ główki kapusty pekińskiej ½ startej marchewki 1 czerwona cebula – posiekana 1 mała tajska papryczka – posiekana ¼ szkl. posiekanej kolendry sok z 1 limonki 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka oleju roślinnego kilka kropel oleju sezamowego ½ łyżeczki soli Sposób wykonania: Kapustę pekińską posiekać najdrobniej jak tylko się da.…

Sałatka ogórkowa z marchewką

Składniki: ogórki 2,5 kg cebula 1/4 kg marchewka pietruszka woda 1 szklanka ocet 1 szklanka cukier 1 szklanka olej 1/2 szklanki Sposób przyrządzenia: Ogórki należy dokładnie umyć, a następnie pokroić w plasterki. Cebulę należy obrać i pokroić w półplasterki. marchewkę pokroić w półplasterki, podobnie pietruszkę. Z wody, octu, cukru i oleju należy przygotować zalewę, wymieszać…

Sałatka z sera i kiełbasy

Składniki: ementaler 150 g kiełbasa może być cienka 250 g cebula 1 sztuka ocet do smaku olej 3 łyżki sól do smaku musztarda 2- 3 łyżki Sposób przyrządzenia: Ser oraz kiełbaskę należy pokroić w drobniutką kosteczkę. Cebulkę należy obrać, a następnie posiekać na drobno, dodać do niej musztardę, ocet, olej i sól. Całość dokładnie wymieszać.…

Sałatka z arbuzem i fetą

Składniki: arbuz bez pestek 1 plasterek feta 6 dag czerwona cebula 1/2 sztuki rzodkiewka 5 sztuk sól pieprz Sposób przyrządzenia: Wypestkowanego arbuza i ser feta należy pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Cebulkę należy pokroić w cieniutkie półplasterki, zaś rzodkiewkę w cienkie plasterki. Dodać do arbuza i fety. Doprawić do saku solą i pieprzem,…

Sałatka owocowa Ilony

Składniki: banan 1 sztuka kiwi 1 sztuka melon 1 plaster pomarańcza 1 sztuka jabłko 1 sztuka cukier śmietana 3 łyżki Sposób przyrządzenia: Wszystkie owoce należy umyć, banana należy pokroić w plasterki, zaś kiwi, melona, pomarańczę i jabłko w kostkę, wszystkie owoce należy dokładnie ze sobą wymieszać. Śmietanę należy połączyć z cukrem, dodać do sałatki i…